När du funnit din drömbostad här på Costa Blanca så är det dags att inleda själva köpet. En sak är säkert, spanska lagar och rutiner i samband med fastighetsköp kan i många fall skilja sig mycket från vad vi är vana från vårt hemland. Det är dock inte svårare att köpa en bostad i Spanien än vad det är i Skandinavien, men bara lite annorlunda.
För att allt ska bli rätt från början i denna köpprocess så rekommenderar vi alltid att man ska ta hjälp av en lokal advokatbyrå och då gärna en som har personal som pratar ditt språk. Vi på Bostad Costa Blanca samarbetar med ett flertal välkända advokatfirmor som vi med gott samvete kan rekommendera, men det är upp till er att välja vilken advokatbyrå ni önskar. Vi hjälper till oavsett vem ni väljer.
Här är några av de frågor som ofta kommer upp
NIE nummer
För att köpa en bostad i Spanien måste man ha ett NIE nummer, vilket är ett spanskt identifieringsnummer för bl a skatter. Detta nummer behöver du för en mängd olika saker förutom till skatter som t ex öppna bankkonto, köpa bil, ansöka om lån mm. Att få ett NIE nummer tar cirka en vecka, ibland snabbare och ibland lite längre tid.
Handpenning
Köper du en begagnad bostad betalar man normalt en handpenning på minst 3.000 euro, men i vissa fall kan det var upp till 10 % av köpesumman. Betalning sker i samband med kontraktsskrivningen och sätts in på ett klientmedelskonto. Slutbetalning sker vid tillträdesdagen. Köper du en nyproducerad bostad betalar man en reservationsavgift på 3 – 6.000 euro direkt till byggherren eller via ditt juridiska ombud. Handpenningen kan även här variera upp till 10 % av köpesumman.
Låna pengar
Idag har spanska banker åter igen börjat att låna ut pengar för fastighetsköp. Vi brukar dock alltid rekommendera att undersöka lånemöjligheterna i sitt hemland först då det i de flesta fall är förmånligare. Det är därför bra om du har finansieringsfrågan löst innan du bestämmer dig för att köpa en bostad i Spanien. Svenska banker lånar sällan ut pengar till fastighetsköp utomlands. Du måste ha någon annan form av säkerhet på hemmaplan. Om du inte löst finansieringen i Sverige innan du kommer hit så har vi bra kontakt med flera banker som vi kan kontakta för att diskutera detta. Generellt lånar spanska banker ut 60% av värderingen av fastigheten men även i Spanien kan man idag förhandla om villkoren.
Kostnader
Utöver köpesumman får du räkna med att det tillkommer ca 13-15%. Det är kostnader för skatter, notarie, registreringsavgifter mm. Ska du också låna i bank tillkommer kostnader även för detta.
Driftkostnaderna för din bostad varierar självklart på vilken bostad som du valt att köpa. Här precis som hemma betalar du el, vatten och försäkring för din bostad. Kostnaderna för detta är i stort sett samma som i Sverige. Utöver dessa kostnader betalar man ofta en gemensamhetsavgift till föreningen som kan variera en hel del beroende på om man har en gemensam pool, hur stora grönytor som ska skötas osv. Räkna med en total driftkostnad på mellan 1500-2000 kr per månad. Fastighetsskatten betalas en gång om året och även den varierar beroende på fastighetens storlek och taxeringsvärde.
Tid
Hur lång tid tar det? Varje fastighetsaffär är unik och det är svårt att säga hur lång tid det tar från det att ni bestämt er och skrivit köpekontraktet tills ni får tillträde till bostaden. Rent generellt säger vi att det tar mellan 4 – 8 veckor att få allt på plats men vi har varit med om både snabbare och betydligt längre handläggningstider.
Frågorna är många och detta är bara ett axplock på de frågor som oftast kommer upp till diskussion. Vi rekommenderar att ni skriver ner efterhand alla frågor ni har och tar detta med det juridiska ombud som kommer att ha hand om er bostadsaffär. Vi är bra på att sälja bostäder men inte experter på den juridiska biten och vi vill inte ge er fel svar på viktiga frågor och ställningstaganden.